2021.12.10-12. – Tėvynės pakraščiais (VIII etapas)

Asta Simonaitienė

Gal ne visi dar žino-

Koks šis žygis mums svarbus.

Judėjome link ten,

Kur susiliejo žemė ir dangus.

Sniege palikdami

Tik pėdsakus baltus.

Ir skambų juoką,

Kur sudrebino laukus.

Puikiai žiemišką penktadienio vakarą dešimt atkaklių žygeivių išsiruošė tęsti Pakraščių kelionės. Mikriukas net penkiomis minutėmis anksčiau pajudėjo nuo įprastosios Priespaudos aikštelės. Skirtumas nuo ankstenių tik toks, kad jausmas, jog išvažiuojam gūdžią naktį, kai laukia dar netrumpa kelionė iki Viešučių. Panevėžy su praėjusiuoju gimtadieniu pasveikinamas mūsų visos logistikos pagrindinis herojus- mūsų vairuotojas Audrius, kuris pristato į kelionės pradžią bei palieka nakties sutemose. Nuėję 3,1 km iš žvėrelių pasiskolinam neblogą nakvynės vietą gražiame eglynėlyje. Prisikasam paties švariausio sniego vakaro arbatai ir mėgaujamės laužo spragsėjimu bei malonia bendryste.

Šeštadienis išaušta gražus, akis kutena nuo akinančio baltumo aplinkui.

Kaip visada daug juoko, malonių pertraukėlių, pakelės pašnekesių su vietiniais gyventojais bei vietine policija. Kažkas iškvietė, pabėgėlius pamatę. Per skubėjimą nepasiėmiau piniginės, dokumento neturiu, o paprašė visų parodyti. Paskambinau vyrui, kad atsiųstų nufotografavęs, o jis ramiausiai „Tai tegu veža į Pabradės pabėgėlių centrą. Pasiimsiu iš ten“.

Kaimukai visi tvarkingi, išpuošti, gražūs, alsuojantys kalėdiniu laukimu.

Sutikta ir kartu su mumis bei šuniuku pažygiavusi malonioji Danutė papasakojo, kad kas savaitgalį kiekvienam kaimuky vyksta eglučių įžiebimo šventės, kur kartu susirenka visos kaimyninės bendruomenės. Labai sužavėjo tas žmonių draugiškumas ir bendravimas. Iš viso nuėjome 51,5 km ir baigėme Laižuvoje. Žavi gyvenvietė, įspūdingai išpuošta, na bet ir mes šalia jos eglutės pakankamai žaviai atrodėm. Tik nuotrauka pas Vadą, manau, pasidalins. Pakeliui namo pasilepinome Viliošių kavinės kepsniais ir paaiškėjo, kad atšventėme praėjusįjį Sigutės apvalųjį gimtadienį. Valio Sigutei.

Vėjo ir gerų emocijų papuoštais veidais grįžtame namo. Jau dabar laukiame devintojo etapo.

                                                                            Nuotraukos Astos ir Daliaus.

Snieginga pradžia
Sniego sriuba
Žiemiškos miglos rokiruotė
Baltumas
(Ne)vieniši
Kertam kampą
Link Luokesos piliakalnio
Kaimeliai kai kur vis dar kruta…
Namai miške
Pusrytėliai
Prie Jučių kaimo dekoracijų
Pro apsnigtą mišką
Norisi klauptis
Iki meditacijos pabaigos liko 7 kilometrai
Prie lietuvių poeto, kunigo Antano Vienažindžio kapo