2018.06.25. – Sauliui Saikauskui atminti

„Šių metų vasario 14 dieną netekome vienos iš labiausiai dabartinei Lietuvos alpinizmo asociacijai nusipelniusių narių – Sauliaus Saikausko. Jis žuvo nelaimingo atsitikimo metu, leidžiantis nuo Laisvosios Korėjos viršūnės.

Daugeliui alpinizmo bendruomenės narių Saulius buvo gerai pažįstamas. Nemažai daliai pradedančiųjų alpinistų jis buvo vienas pirmųjų mokytojų, pažengusiems – patarimais bei gausiomis praktinėmis ir teorinėmis žiniomis besidalinantis bendramintis, geriau pažįstantiems – kelionių ir gyvenimo bendražygis ar tiesiog geras draugas.

LAA ir visų Saulių pažinojusių žmonių vardu norime įamžinti Sauliaus atminimą. Tuo tikslu, Ala Arčios kalnuose (Tian Šanis, Kirgizija), netoli vietos kur jis žuvo, bazinėje stovykloje, įrengsime švyturį /šviestuvą. Iki šiol Racek‘o bazinė stovykla neturėjo lauko apšvietimo, tad nakties ar pūgos metu buvo sunkiai randama, dėl painaus vietos reljefo. Tikimės, kad šviestuvas bazinėje stovykloje bus kelrodis visiems nakčia paklydusiems ar prieglobsčio nuo atšiaurių kalnų oro sąlygų beieškantiems keliautojams. Bazinėje stovykloje taip pat bus pritvirtinta memorialinė lentutė Sauliaus Saikausko atminimui pagerbti.

Šviestuvas autonomiškai veiks tamsiu paros metu nuo saulės kolektorių energijos ir įkraunamų ličio akumuliatorių. Jis bus sumontuotas šių metų liepos mėnesį. Taip pat liepos mėn. susitiksime ir su Kirgizijos kalnų gelbėtojų tarnyba, žmonėmis padėjusiais surasti ir pargabenti Sauliaus kūną. Žinome, kad draudimas nesutiko apmokėti jų atlikto darbo, tad bent simbolinę padėką kiekvienam jų, už pagalbą kalnuose išreikškime mes patys.

Prie šio projekto įgyvendinimo priseda:

Lietuvos Alpinizmo Asociacija;
Ak-Sai travel (Kirgizijos kalnų turizmo agentūra);
Projektą galite paremti ir Jūs, pervesdami auką į LAA sąskaitą – LT107044060000263370, paskirtis – Sauliaus atminimui

Šviestuvo ir memorialinės lentutės kaina ~500 eur., panašią sumą tikimės surinkti ir kaip padėką kalnų gelbėtojams.

Pagarbiai,
Lietuvos alpinizmo asociacija“                                                                                               
Nuotrauka iš LAA fb puslapio

„Kertam kampą“ bendruomenė prisideda prie Lietuvos alpinizmo asociacijos kvietimo įamžinti Sauliaus Saikausko atminimą ir remia šios idėjos įgyvendinimą 100 eurų auka.

Saulius Saikauskas