Kepsnys „Guntaunykų džiaugsmas“

Po visuotinės tvarto griovimo talkos Guntauninkų kaime (Ignalinos raj.) daugelį nustebino gausus geltonų grybų grobis,  su kuriuo sekmadienio rytą grįžo „kampietė“ Irena. Laimingiausieji vakare buvo dar ir palepinti gurmanišku patiekalu iš šių grybų. Po karštų diskusijų šia tema viešojoje erdvėje Irena nutarė pasidalinti savo slaptuoju receptu.

Tikriausias Guntaunykų džiaugsmas prasideda atvykus į Guntaunykų kaimą pasivaikščioti paupiais. Bet jei iki jų neatvyksite, reikia ir kitur dairytis gluosnio, ąžuolo, retesniais atvejais – klevo, apaugusio valgomąja geltonpinte (žr. nuotraukas). Radus, reikia visą nusipjauti, nes po savaitės jau bus peraugusi ir sukietėjusi. Tokia maistui nebetinka. Kiti ingredientai, kurių reikia taip pat prisirinkti — ržeržicha (karčioji kartenė) ir laukinis laiškinis česnakas. Jų ne visada būna, todėl, žinant kad kada nors turėsite galimybę gaminti „Guntaunykų džiaugsmą“, reikia pasiruošti jų atsargas. Beje, ržėržichą ir česnakus Irena augina specialiai, tad dėl jų pasirinkimo galima kreiptis tiesiai į ją. Taigi, turime geltonpintės, ržeržichos, česnakų. Dar reiks maltų pipirų, druskos, kiaušinių, miltų ar džiūvėsių. Irena rekomenduoja kukurūzų miltus, tačiau jie nėra būtini. Geltonpintę mirkome vandenyje ne mažiau kaip dvi valandas, po to apiplauname, apipjaustome, verdame pasūdytame vandenyje apie 15 minučių. Jei prisirinkome labai daug, dalį galime užšaldyti kitam kartui. Likusią dalį apibarstome ržeržichos, česnakų, pipirų ir druskos mišiniu ir, kiek leis kantrybė, laukiame. Po to apvoliojame plaktu kiaušiniu, miltais ir pakepame.

P.S. prieskonius Irena deda „ iš akies”. Galima mėginti ir kitus prieskonius, bet jei nebus ržeržicos ir Irenos pievos česnakų, tai jau bus ne „Guntaunykų džiaugsmas“, o kito pavadinimo patiekalas 🙂

Skanaus!

 Irena P. B.

Grybukai auga Grybukų pririnkom